این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق انگیزش تحصیلی می باشد. در بخش اول مبانی نظری انگیزش تحصیلی تشریح می شود و در بخش دوم پیشینه تحقیق انگیزش تحصیلی در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می گیرد.

 

 

انگیزش به نیروی ایجاد کننده، نگهدارنده و هدایت کننده رفتار گفته می شود و انگیزش تحصیلی به انگیزشی اطلاق می شود که تلاش دانش آموز در عملکرد تحصیلی را افزایش می دهد (دسی و ریان ، 1985).بارها دانش آموختگانی را ديده ايم كه از لحاظ توانايي و استعداد يادگيري بسيار شبيه به هم هستند، اما در پيشرفت تحصيلي تفاوت هاي زيادي با يكديگر دارند. اين تفاوت ها نه تنها در يادگيري درس هاي آموزشگاهي بلكه در ساير فعاليت هاي غير تحصيلي نيز به چشم مي خورد. اين جنبه از رفتار آدمي به حوزه انگيزش مربوط مي شود(سيف، 1387).

 

 

کریمی(1387) بیان می دارد، يك كلاس ايده ال كلاسي است كه در آن دانش آموزان به درس توجه كامل دارند، سوالات زيادي مي پرسند، در بحث هاي كلاسي شركت دارند، تكاليف تعين شده را با دقت و به موقع انجام مي دهند و معلم را وادار مي كنند كه به خاطر پاسخگويي به پرسش آنها به منابع اضافي مراجعه كند و اطلاعات خود را افزايش دهد. چنين كلاسي را كلاس داراي انگيزه مي خوانند. در واقع انگيزش موتور محرك تلاش و فعاليت براي يادگيري است. دانش آموز بي انگيزه نه تنها رغبتي به درس خواندن و يادگيري نشان نمي دهد، بلكه با بي تفاوتي و بي توجهي خود چه بسا براي كار كردن ديگران در كلاس نيز مزاحمت ايجاد كند(كريمي،1387). 

 

 

 

 

نمونه پیشینه تحقیق انگیزش تحصیلی

کلری و چن (2009) در پژوهش خود با هدف مطالعه نقش خودتنظیمی و انگیزش تحصیلی در عملکرد ریاضی، بیان کردند که توجه به تفاوت در نمره ریاضیات دانش آموزان اهمیت بسزایی داشته و این مساله نیازمند بررسی متغیرهای مرتبط با عملکرد ریاضی می باشد. این محققان دانش آموزان کلاس ششم و هفتم را انتخاب نموده و سپس به ارزیابی میزان خودتنطیمی و راهبردهای آن با میزان انگیزش آن ها پرداختند. نتایج این پژوهش بیانگر این بود که نمره بالا در انگیزش تحصیلی با عملکرد ریاضی بالا رابطه معنادار دارد. 

 

 

 


فهرست مطالب

1-6 تعاریف مفهومی و عملیاتی انگیزش تحصیلی    7

2-3 مبانی نظری انگیزش تحصیلی    9

تعريف انگيزش و انگيزه    10
اهميت و معناي انگيزش    13
انگيزش عمومي و انگيزش اختصاصي  براي يادگيري    14
نقش انگیزش در پیشرفت تحصیلی  و یادگیری افراد    15
انگیزش تحصیلی    17
رويكرد هاي مختلف انگيزشي    20
رويكرد رفتاري    20
رویکرد شناختی    21
رویکرد انسان گرایی    23
رویکرد اجتماعی-فرهنگی    27
رویکرد انتظار ضرب در ارزش    28
نظریه انگیزش پیشرفت    29
نظریه انگیزشی نسبت دادن    32
راهبردهای ایجاد انگیزش تحصیلی در یادگیرندگان    33
انگیزش تحصیلی: جمع بندی    38

2-6 پیشینه پژوهش های انجام شده انگیزش تحصیلی    39

پیشینه پژوهش های انجام شده  انگیزش تحصیلی در داخل کشور    39

پیشینه پژوهش های انجام شده انگیزش تحصیلی در خارج کشور    48

2-7 جمعبندی مطالب ارائه شده    50
منابع:    52