بررسی مشکلات زبانی دانش آموزان دوزبانه کردی_فارسی زبان ایلامی

 
چکیده
دوزبانه ها درصد بالایی از جمعیت جهان را تشکیل می دهند. این گویشوران در بیشتر کشورها از جمله ایران با مشکلات زبانی متعددی مواجه اند. این امر به  ویژه در بکارگیری نقش ارتباطی زبان مشهود است؛ به بیان دیگر دانش آموزان دوزبانه در تعاملات زبانی خود با اطرافیان احساس ضعف می کنند.یکی از علل اصلی عدم تسلط کافی زبان فارسی در دوزبانه ها را می توان به نظام آموزشی رایج نسبت داد. لازم به ذکر است که در نظام آموزشی کشور ما به طور کامل از رویکردی موسوم به "غوطه وری با هدف همگون سازی" استفاده می شود که زبان آموزان دوزبانه ناچار به استفاده از برنامه هایی هستند که اساساً برای آموزش دانش آموزان یک  زبانه تدوین شده است.  به عبارتی دیگر استفاده از این روش نه تنها پیشرفت چشمگیری را در زبان فارسی برای آنها به همراه ندارد، بلکه می تواند به تضعیف زبان مادری آنان نیز منجر شود.در این پژوهش تعدادی از دانش آموزان کردی - فارسی زبان ایلامی مورد بررسی قرار گرفته اند. با تحلیل داده های این تحقیق مشخص گردید که این دانش آموزان در به  کارگیری زبان فارسی با مشکلات عدیده ای روبه رو هستند.
 
کلیدواژه ها:

دوزبانگی

زبان کردی

زبان ارتباطی

غوطه وری با هدف همگون سازی

 
 
مقدمه  
دوزبانگی اصطلاحی است که برای صحبت کردن به دو و یا بیشتر از دوزبان به کار می رود. معمولا زبان مادری یا زبان اول گویشوران یکی از دو زبان آن هاست و سبب می شود به آن ها دوزبانه اطلاق شود. باید به یاد داشته باشیم که دوزبانه بودن به معنای تسلط کامل در هر دو زبان نمی باشد و به بیانی دیگر با کمتر دوزبانه ای رو به رو می شویم که در هر دو زبان به یک اندازه مسلط باشد اسکوتن (2006، صص 3-2).
 
کارشناسان آموزشی همواره دررابطه با آموزش دوزبانه ها  و برگزیدن صحیح ترین شیوه آموزشی برای آموزش این افراد مردد بوده اند.  شیوه های مختلفی برای آموزش دو زبانه ها ارائه شده است، اما تنها تعداد کمی از این روش ها دارای نتیجه مطلوب بوده اند، زیرا اکثر این شیوه های آموزشی تنها یکی از دوزبان (معمولا زبان اکثریت) را مورد تاکید قرار می دهند و این موضوع سبب می شود که دانش آموزان دوزبانه در هردو زبان خود با مشکلات زبانی رو به رو شوند. در  زیر به توصیف برخی از رایج ترین نظام های آموزشی دوزبانه ها می پردازیم.
 
 
فهرست مطالب
بررسی مشکلات زبانی دانشآموزان دوزبانه کردی_فارسی زبان ایلامی 1
چکیده 1
کلیدواژهها: 2
مقدمه 2
پیشینه 4
روش جمعآوری دادهها 5
تحلیل دادهها 5
نتیجه 7
منابع 8